Sommarblommor: Begonia & Gerbera

Begonia tillhör släktet Begoniaceae med ursprung i det tropiska klimatet. Begoniasläktet  omfattar över 1400 arter.

Den franske botanist Charles Plumier sommarblommor-2upptäckte växten i den franska koloni av St. Domingo. Han nämnde arten Begonia för att hedra kolonins governor Michel Begon, en passionerad växtsamlare. Begonior klassas idag av begonieodlare i olika grupper och kommer i olika färger och form.

Våra begonior bär namn som ”Batik”, ”Blitz”, ”Carneval”, ”Clara”, ”Nelly”, ”Peggy” eller ”Veronica” och blommorna karakteriseras av starka färger i rosa, gula, röda och vita toner. Begonia trivs både inomhus och utomhus, på ljusa platser dock inte direkt sol.sommarblommor-5

Gerbera Hybrida, också känd som Gerbera, är en populär korgblommig växt. Sorten är en korsning mellan två vilda arter och förekommer både som snittblomma och krukväxt.

sommarblommor-4Den vilda grenen av släkten omfattar ungefär 20 arter som växer på tre kontinenter kring södra vändkretsen. Av anledningar fortfarande okända bestämde sig på 1700-talet den nederländska botanikern Jan Frederic Gronovius att nämna den vilda växtsläkten efter den tyska läkaren Traugott Gerber.

Gerbera Hybrida är den färgglada varianten som förekommer idag i våra hus och trädgårdar. Hos oss på Hallands Blomsterodling är Gerbera-säsongen på gång hela juni och juli månad. Gerberan står fint på balkongen och i skyddat läge i trädgården. De trivs bra i fönstret, de älskar ljus, men var försiktig med middagssolen. Lite växtnäring en gång i veckan eller varannan vecka och vattning efter behov. Blommorna varar länge, oftast upp till minst en månad, och detta utan att räkna de nya som är på gång.sommarblommor-9